sâmbătă, 23 aprilie 2011

Salata de cartofi cu maioneza

Salata de cartofi cu maioneza (Moni)
      Ingrediente:

      Opt cartofi medii, opt castraveciori murati (sau gogonele), doua oua si
      250 ml. ulei pt. maioneza, doua linguri mustar iute, sare, piper, optional
      100 gr. soia granule, cateva masline si gogosari murati pentru ornat
      (optional).

      Mod de preparare:

      Spalati cartofii si puneti-i la fiert in coaja. Cat fierb cartofii,
      preparati maioneza din doua galbenusuri de ou frecate cu uleiul, o lingura
      de mustar (ca sa nu se taie), sare. Daca la un moment dat maioneza devine
      prea groasa diluati-o cu doua linguri de zeama de lamaie. Daca va hotarati
      sa puneti soia, fierbeti-o cateva minute in apa cu condimente, scurgeti-o
      bine si lasati-o sa se raceasca. Curatati cartofii, taiati-i cubulete,
      lasati-i sa se raceasca. Taiati castraveciorii sau gogonelele in cubulete
      mici, scurgeti zeama pe care o lasa. Puneti toate ingredientele intr-un
      castron impreuna cu restul de mustar, adugati sare si piper si dati la
      rece.

      Servire:

      Serviti in boluri ornate cu masline si fasii subtiri de gogosari murati. 

Salata de cartofi

      Salata de cartofi
      Ingrediente:

      cartofi (500 g), ardei gras (2-3), ceapa (1), rosii (3 mari), untdelemn (3
      linguri), otet, sare.

      Mod de preparare:

      Cartofii fierti se curata de coaja fierbinti si se taie felii rotunde si
      subtiri. Ceapa curatata se taie in pestisori, ardeii curatati de seminte
      si vinisoare se taie in felii rotunde si subtiri. Peste feliile de cartofi
      calde inca, se toarna untdelemnul cu sarea necesara si se amesteca usor.
      Cand cartofii sunt complet reci se adauga ceapa, ardeii si otetul.
      Deasupra se aseaza rosiile si se mai sareaza putin.

Salata cu carne de vita si castraveti

Salata cu carne de vita si castraveti
      Ingrediente:

      480 g carne de vita fiarta, castraveti acrii, 200 g de ceapa cruda, 300 g
      de cartofi fierti, 200 g de maioneza, 20 g pasta de rosii

      Mod de preparare:

      Taiati in cuburi mici carnea, castravetii, ceapa si cartofii. Puneti totul
      intr-un castron si amestecati, adaugind maioneza, pasta de rosii si dupa
      gust sare, piper si putin zahar si mustar. Asezati in salatiera sau pe
      platou si decorati cu felii de oua fierte, rosii, gogosari sau masline. 

Salata din carne de pasare si maioneza

Salata din carne de pasare si maioneza
      Ingrediente:

      3 linguri cu virf carne de pasare fiarta, 5-6 cartofi mari, 2 mere, 2
      teline mijlocii, 2 oua, 3 linguri cu virf de maioneza, 1 pahar mic de
      coniac, sare, piper, o salata verde

      Mod de preparare:

      Spalati, apoi fierbeti cartofii. Cind s-au racit, curatati-i, taiati-i in
      cuburi mici. La fel taiati si carnea. Dati pe razatoare telinele curatate,
      spalate, merele fara coaja si fara simburi. Puneti totul intr-un castron
      mare si combinati cu maioneza si coniacul, potriviti de sare si piper. Pe
      platou asezati frunze frumoase de salata, bine spalate, peste care puneti
      compozitia omogenizata. Decorati cu rondele de ou fiert, maioneza si
      citeva cuburi de carne. Lasati la frigider pina la masa.

Salata din carne de pasare

Salata din carne de pasare
      Ingrediente:

      carne fiarta de pasare (250g), cartofi fierti in coaja (1kg), telina (2),
      oua fierte (2), maioneza, mustar (50g), mere (2), coniac (1 paharel),
      sare, piper, salata verde (cateva frunze).

      Mod de preparare:

      Cartofii se taie cubulete, telina se rade pe razatoarea cu gauri mari,
      merele taie fideluta sau se dau tot pe razatoare, 150g carne se taie
      cubulete; se amesteca apoi totul cu mustarul, maioneza (preparata din: 1
      ou, 150ml ulei, zeama de lamaie, sare) si coniacul, se sareaza si se
      pipereaza dupa gust. Pe un platou sau intr-o salatiera se asaza frunze de
      salata verde peste care se pune compozitia. Dupa ce s-a netezit frumos se
      garniseste cu restul de carne de pasare taiata fasii si rondele de oua.

      Servire:

      Se serveste rece.

Salata de carne

 Salata de carne
      Ingrediente:

      pentru 200 g de carne se iau 4-5 cartofi, 2 castraveti, 100 g salata
      verde, 1/2 pahar sos maioneza

      Mod de preparare:

      Se taie felii carne fiarta sau fripta, cartofi fierti si castraveti
      proaspeti. Se pun in castron si se adauga un sos maioneza, sare, apoi se
      amesteca totul. Se asaza in salatiera si se garniseste cu frunze de salata
      verde, felii de castraveti si bucatele de carne.

joi, 14 aprilie 2011

      Bors rusesc

      Ingrediente:

      sfecla rosie (500 g), telina (1), praji (2), morcovi (3), patrunjel (1),
      varza (1/2), untura (3 linguri), faina (1 lingura), bulion (3 linguri),
      dafin (1 foaie), carne de vaca (250 g), marar, sare, smintina (1 pahar).

      Mod de preparare:

      Zarzavatul se curata, se spala si se taie in bucati mici sau fisii
      subtiri, apoi se inabusa in grasimea incinsa. Se toarna 2 litri de apa
      feirbinte, se sareaza si se adauga carnea si costita taiate in bucati. Se
      lasa sa fiarba la foc mic. Smintina se amesteca cu o lingurita de faina,
      cu bulionul cu rosii si se subtiaza cu bors (o cana), apoi se toarna in
      oala.
      Se mai pune o sfecla cruda, data prin razatoarea mare, apoi se lasa borsul
      sa clocoteasca pina ce carnea este moale. Se presara marar tocat si se
      serveste cu smintina.
Aluat (pâte brisée, nu stiu sa traduc, o cumpar gata facuta) :

200 g faina
100 g unt
1/2 pahar de apa
1 galbenus de ou
1 praf de sare

Garnitura :
150 g smîntîna groasa
150 g emmenthal (schweitzer) ras (facultativ)
3 oua
200 g costita afumata
piper, nucsoara

Aluat : Se taie untul în bucatele, se amesteca în faina, se face o gramajoara în care se scobeste un crater în care se varsa galbenusul batut cu apa si cu sare. Se framînta pîna cind aluatul devine elastic. Se presara cu faina si se întinde cu facaletul pîna ajunge la o grosime de 4-5 mm. Se captuseste o forma de tarta de 24cm de diametru cu foaia de aluat, se înteapa cu furculita pe fund (au, au, au) si se da la cuptor th7 10min.
Se taie costita în bucatele (lardons), care se rumenesc usor într-o tigaie antiadeziva, fara corp gras, se scot, se scurg si se lasa sa se racoreasca.
Se scoate tarta din cuptor.
Alsacienii presara fundul tartei cu emmenthal ras, lorenii nu (sau daca o fac, zic ca e quiche alsaciana ).
Se distribuie regulat bucatelele de costita pe fundul tartei.
Se bat viguros ouale cu smîntîna, se pipereaza (atentie la sare, nu se pune deoarece costita are deja ce trebuie) se da un praf de piper si unul de nucsoara.
Se toarna ouale batute peste bucatile de costita, se scade cuptorul la th5 si se coace pîna cînd suprafata e rumena si un vîrf de cutit cu care se înteapa umplutura iese curat (la nevoie, daca tarta s-a rumenit dar umplutura nu s-a patruns destul, se acopera forma cu foaie de aluminiu si se continua coacerea).


ALIVENCI MOLDOVENESTI

1 litru lapte, 300 g malai grisat, 1/2 kg brinza de vaci, 1/4 l smintina, 100 g unt, 50 g faina, 4-5 oua, o lingurita cu virf sare.
Intr-un lighenas sau ceaun de 3 l se pun laptele, untul, sarea si se fierbe (fara a afuma laptele). La primul clocot se adauga malaiul, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase. Se ingroasa in cca. 5 min. dupa care se ia de pe foc. Cind e aproape rece se adauga brinza maruntita, smintina, galbenusurile, faina si se amesteca. Se amesteca apoi cu albusurile batute spuma. Compozitia se pune intr-o tava (unsa cu margarina si tapetata cu faina) si se da la cuptor 40-50 min. Se taie in patrate si se servesc calde, cu smintina.
  

Tort cu migdale si cirese

Tort cu migdale si cirese



Ingrediente
BLAT: 60 gr. unt, 60 gr. zahar, 1 pachet zahar vanilat, 2 oua, 40 gr. faina, 50 gr. migdale, 1 lingura cu praf de copt
CREMA: 1 plic gelatina, 1 pachet budinca de vanilie, 400 ml lapte, 80 gr. zahar, 250 gr. smantana pentru frisca, 1 borcan compot de cirese, 1 plic glazura transparenta de tort(tort gelee, folosit si la tartele cu fructe) pentru decor putina frisca si cateva migdale
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
Pentru BLAT se amesteca zaharul cu zaharul vanilat, untul apoi se adauga ouale pe rand iar la final faina+praful de copt si migdalele macinate. Apoi se toarna aluatul in forma de tort si se coace 25-30 min la 185 grade, pina scobitoarea a iesit curata. Pentru CREMA se fierbe budinca cu laptele si zaharul in mod normal apoi am dizolvat gelatina in 4 linguri apa si se incorporeaza in crema fierbinte. Se amesteca si se lasa sa se raceasca foarte bine. Se bate smantana pina s-a intarit. Si apoi se pune in amestecul de smantana cate o lingura de budinca rece si se amesteca bine. Se pune in jurul blatului inelul de tort si se toarna crema peste blat. se pune 2h la frigider. Intre timp se pune ciresele in sita sa nu mai aiba suc deloc si se pregateste glazura de tort ca pe plic cu 250 gr. apa. Se pun ciresele peste crema si se toarna glazura. Si se da din nou la rece, apoi se orneaza cu migdale si frisca. Dupa inca 2-3 ore se poate taia.
Tort de fructe



Ingrediente
Pentru blat: 3 oua, 90 gr. zahar, 1 plic de zahar vanilinat, 90 gr. faina, 40 gr. unt;
Pentru sirop: 6 linguri suc de lamaie, 100 ml. apa, 12 gr. gelatina, 100 gr. zahar;
Pentru crema: 200 gr. branza de vaci, 250 gr. frisca batuta; 100 gr. migdale
pentru ornat; fructe (kiwi, portocale, visine ( din compot), fructe de padure congelate:
Mod de preparare (timp estimat: 45 min, complexitate: medie)
Se prepara blatul: se bat ouale cu zaharul, zaharul vanilinat, apoi se adauga faina si untul. Se amesteca toate bine si se toarna compozitia intr-o forma rotunda de tort. Se coace blatul timp de 30 minute la 175 grade C. Se prepara siropul: se amesteca sucul de lamaie cu 100 ml. apa, cu gelatina inmuiata in prealabil si zaharul. Se incalzesc pe foc pana ce zaharul se topeste, apoi se lasa la racit. Se prepara crema: in branza de vaci se incorporeaza siropul si se lasa 30 minute la frigider. Se scoate din frigider compozitia si se amesteca cu frisca batuta. Se taie blatul in doua, se unge cu 1/2 din crema, se aseaza peste crema fructe diferite, dar scurse de suc, se acopera cu cealalta jumatate de blat, care se acopera cu restul de crema. Se orneaza partea de deasupra cu fructe, iar lateralele cu migdale macinate.
Tort Tiramisu (cu fructe)



Ingrediente
2 cutii mascarpone romaneasca, 2 plicuri zahar tos-aprox. 400 gr., amaretto lichior sau potentator de gust amaretto -se gaseste in comert- 4 pliculete, esenta rom, ness/cafea, zahar vanilat, cacao, 8 oua doar galbenusurile, blat de tort. Optional capsune, zmeura congelata.
Mod de preparare (timp estimat: 30 min, complexitate: redusa)
Blatul de tort se taie in 3 sau 2 bucati -dupa preferinte. Pentru sirop se face un ness sau o cafea ce se indulceste dupa gust cu zahar vanilat si se aromatizeaza cu 2-3 pliculete amaretto. Galbenusurile se bat spuma cu zaharul tos, se adauga esenta rom si restul de amaretto si apoi branza mascarpone. Se unge fiecare felie de blat insiropat in prealabil, inclusiv partea de sus a tortului care se pudreaza cu cacao. Se da la rece pentru 24 ore. Este super bun. Varianta clasica e ca blatul sa fie din piscoturi, dar e foarte bun si asa. In varianta optionala se poate face crema se adauga la crema tiramisu clasica, spuma de capsune, de zmeura, afine etc. Spuma se face din albusurile ramase care se freaca cu zahar si cu fructele (acestea se gasesc si congelate pe timp de iarna). Este foarte buna si varianta cu fructe
Tort "Padurea Neagra"



Ingrediente
Blat: 100 gr. ciocolata amaruie, 120 gr. unt, 120 gr. zahar, 1 plic zahar vanilinat, 4 oua, 4 linguri lapte, 80 gr. faina, 80 gr. amidon, 80 gr. nuci macinate, 3 lingurite praf de copt, 8 linguri de visinata: Crema si ornat:2borcane visine din compot(de cate 770ml.),2linguri amidon, 5linguri zahar, 800ml.frisca, 3 plicuri praf intaritor de frisca, 200g.ciocolata amaruie;
Mod de preparare (timp estimat: 50 min, complexitate: medie)
Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se unge o forma cu unt (26cm. diametru).
Se toaca ciocolata pentru blat si se aseaza intr-un castron de metal - se lasa sa se topeasca in bain-marie.
Se prepara blatul: se bate untul cu zahar pana ce acesta din urma se dizolva, se adauga zaharul vanilinat, se inglobeaza pe rand ouale, apoi ciocolata topita, laptele si in final faina amestecata cu amidon, praf de copt si nuci.
Aluatul se aseaza in forma unsa si se niveleaza; se coace in mijlocul aragazului 30-40 min. Se scoate si se lasa sa se racoreasca.
Se scoate blatul din forma, se aseaza pe un platou de tort si se taie pe 3 niveluri, cu ajutorul unui cutit ascutit. Se aseaza fiecare nivel de blat pe cate un platou sau gratar de bucatarie.
Blatul inferior se insiropeaza cu 2 linguri de visinata, celelalte cu cate 3 linguri de visinata. Se scurg visinele din compot si se pastreaza 400 ml. suc; se masoara 300ml. In 6 linguri de suc se dizolva amidonul. Restul pana la 300 ml. se da in fiert cu 2 linguri zahar; se adauga amidonul dizolvat, se da in clocot si se inglobeaza visinele.
Se aseaza pe blat compozitia de visine (1/2 din compozitie). Se bat 500 ml. frisca cu 2 plicuri de praf intaritor de frisca si 2 linguri de zahar. Se acopera stratul de visine cu 1/2 din cantitatea de frisca.
Se aseaza deasupra al doilea blat, restul de frisca, apoi restul de visine si in cele din urma se acopera cu al treilea blat. Se da totul la frigider.
Se bat 100 ml. frisca cu 1 plic intaritor de frisca si 1 lingura de zahar. Se acopera tortul cu aceasta compozitie si se fasoneaza.
Se topeste ciocolata si se toarna pe o placa de marmura, in strat subtire. Se lasa sa se usuce si se rade cu spatula. Tortul se decoreaza cu fulgii de ciocolata, rozete de frisca si visine.
Tort de ananas cu Mascarpone



Ingrediente
2 conserve compot de ananas, 1 esenta de rom, 500g Mascarpone (sau branza de vaci), 1 blat de tort, 250g zahar pudra, 3 pahare frisca, 12 foi gelatina
Mod de preparare (timp estimat: 45 min, complexitate: medie)
250ml din sucul de ananas de la cele doua conserve se incalzeste (fara sa fiarba) si in el se dizolva gelatina. Mascarpone se amesteca cu 160g zahar pudra. Frisca se bate bine cu mixerul, se pun deoparte cateva linguri pentru ornat, apoi se adauga crema Mascarpone si sucul caldut de ananas cu gelatina, amestecand usor. Pe fundul unei cratite cu diametrul blatului de tort se aseaza bucatelele de ananas foarte bine scurse de suc, se adauga apoi 1/2 din crema calduta, fluida ca o smantana subtire. Blatul de tort se taie in doua si una din cele doua jumatati se aseaza peste crema. Apoi se adauga restul de crema si a doua jumatate de blat, care se insiropeaza uniform, folosind o lingurita, cu un sirop preparat din 50g zahar pudra, sucul de ananas ramas si o esenta de rom. Se pune cratita la rece pentru cateva ore. Dupa ce crema s-a intarit, datorita gelatinei, se introduce cratita pentru cateva secunde in apa fierbinte ca sa se dezlipeasca de peretii cratitei si se rastoarna pe un platou de tort, apoi se orneaza imprejur cu frisca ramasa, la care am adaugat 40g zahar pudra. Se da din nou la rece pana in momentul servirii. Se recomanda pregatirea cu o zi inainte de servire.
Tort After Eight



Ingrediente
2 pachete ciocolata After Eight, 700 ml frisca, 100 g ciocolata amaruie, 80 g unt moale sau margarina, 80 g zahar, 5 galbenuse, 1 lingura rom, 200 g migdale macinate, 1 lingurita rasa praf de copt, 5 albuse, 2 pachete intaritor, 100 ml frisca, cacao
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, 15 min, complexitate: medie)
Pt frisca cu menta , se iau bucatile de ciocolata After Eight( se lasa deoparte 8 bucati pt ornat), se pun la fiert si se lasa la racit. Ciocolata se razaleste. Unutl sau margarina se amesteca cu zaharul pana se face spuma. se adauga unul cate unul galbenusurile apoi romul. Ciocolata se amesteca cu migdalele si praful de copt. Albudurile se bat spuma si se adauga o data jumatate apoi cealalta jumatate.. Aluatul se pune intr-o forma de 28 cm cu hartie de copt si se baga la cuptor la 180�C, cca 25 minute. Apoi se scoate blatul se lasa la racit si se scoate din forma. Frisca de menta se imparte in doua si fiecare se amesteca cu cate 1 pachet intaritor. Crema se pune peste blat, sus foarte putin aratand ca o cupola. Pt impodobit se bate frisca se pune in sprit , cu forma de stea si se orneaza tortul. Se poate presara cacao deasupra si cele 8 bucati de ciocolata ramase se taie in doua (triunghi) si se folosesc ca ornament. Se serveste rece. Tipp: Daca servesc si copii romul se poate inlocui cu suc de portocale.
Tort cu iaurt si caise



Ingrediente
300 g foi aluat, 1 doza caise ( fara suc 240g), 6 foi gelatina, 300g iaurt simplu, 50 g zahar, 1 pachet zahar vanilat, 5-6 linguri suc de caise, 2 linguri suc de lamaie, 1 pachet praf de vanilie pentru sosuri ( de vanilie fara fierbere), 250 ml frisca.
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
Foile de blat se decongeleaza, si se taie in doua pe diagonala ( un triunghi de 25x45 cm, 12 bucati) iar restul se taie 2 cercuri. Pt umplutura se scurg caisele si se tine sucul deoparte. Gelatina se prepara dupa instructiunile de pa pchet si se pun la inclazit intr-ocratita mica ( a nu se fierbe). Iaurtul se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, sucul de caise si de lamaie. apoi se amesteca cu gelatina. caisele se fac piuree si se amesteca cu praful de vanilie apoi se pun pe prima foaie.. Peste iaurtul rece se pune frisca si se amesteca apoi se pune intr-un sprit un sfert din crema si se spriteaza marginile tortului din interior. restul cremei se pune peste a doua foaie rotunda apoi crema si pe urma cele 12 bucati de foi. se orneaza cu frisca, caise, zahar pudra sau dupa preferinte.
Tort Baileys



Ingrediente
50g ciocolata amaruie, 4oua, 150g zahar, 1pachet zahar vanilat, 100g faina, 1 lingurita rasa praf de copt, 150g nuca macinata, 1 pachet gelatina, 4 linguri apa rece, 200ml Baileys, 600ml frisca, 20g zahar, pachet zahar vanilat, 50ml Baileys, 50g nuca taiata bucatele si putin prajita.
Mod de preparare (timp estimat: 45 min, complexitate: redusa)
Ciocolata se taie bucatele. ouale se bat spuma apoi se amesteca cu zaharul si cu zaharul vanilat. Faina se amesteca cu praful de copt, apoi cu spuma de oua apo cu nuca si cu ciocolata. Se pune intr-o forma si se da l copt. cand e gata se lasa la racit. Blatul se taie de doua ori. Gelatina se prepara dupa instructiuni apoi se incalzeste la foc mic dupa care se amesteca cu liqorul Baileys. Frisca cu zahar si cu zahar vanilat se bate bine apoi se amesteca cu gelatina. Crema se imparte in trei , blaturile se insiropaza cu cei 50 ml liqor apoi se pune crema peste primul blat, apoi blat, crema, blat si crema. se orneaza cu bucatele de nuca dupa preferinte
Tort cu banane si fursecuri



Ingrediente
200g cocos, 4albusuri, 200g zahar, 1varf cutit scortisoara, 2picaturi aroma de migdale, 100g ciocolata amaruie, 2pachete gelatina, 140ml apa, 400ml frisca, 2pachete zahar vanilat, 2pachete praf crema de banane, 400ml lapte, 2banane
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
Pt fursecuri cocosul se prajeste putin si apoi se lasa la racit. Se ia o forma de 26 cm si se pune hartie cerata. albusul se bate spuma apoi se adauga zaharul, scortisoara si aroma de migdale apoi cocosul. Se ia circa trei sferturi din masa de fursecuri si se pune in sprit si se fac fursecuri in forma apoi se da la cuptor la 140�C cca. 25 minute. restul de aluat pt fursecuri se pune in sprit si se fac alte fursecuri foarte apropiate, ca o podea pt tort. care se coace cca. 20 minute. se pune pe o tava dupa ce s-a racit. Pt umplutura ciocolata se topeste si se ia trei sferturi din ea cu care se unge blatul, cu restul se orneaza fursecurile. Gelatina se prepara cu apa . frisca cu vanilia si zaharul se bate spuma. praful pt crema de banane se amesteca bine cu laptele pana se face o crema apoi se amesteca cu frisca si cu gelatina. Se pune o "foaie" de banane peste blatul uns cu ciocolata apoi se pune crema peste care se aseaza fursecurile.
Tort cu Ricotta si afine



Ingrediente
100g pesmet, 100gr unt, 1coaja lamaie rasa, 6 foi gelatina alba, 250 gr ricotta, 250 gr afine, 75 gr zahar, 200 ml frisca, 300 ml frisca, 1 pachet intaritor frisca
Mod de preparare (timp estimat: 30 min, complexitate: redusa)
Pentru blat se amesteca pesmetul cu untul si cu coaja de lamaie. Se pune podeaua intr-o forma cu diametrul de 20 cm si se baga la rece. Pentru umplutura se inmoaie gelatina. Ricotta cu afinele se fac piure si se amesteca cu zaharul apoi cu gelatina incalzita si se baga la rece. se bate frisca bine si se amesteca cu ricotta dupa care se intinde peste blat. se baga iar la rece iar la urma cand se scoate din frigider se orneaza cu frisca deasupra si pe margini.
Cupa cu miere si nougat sau ciocolata



Ingrediente
30gr unt, 200gr faina, 2lingurite rase praf de copt, putina sare, 3oua, 100gr miere, 4linguri lapte 100 gr nougat, 400ml frisca,2 linguri zahar pudra, 2pachete intaritor frisca, 70 gr ciocolata amaruie, 1 lingurita miere, 30 gr unt
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
Pt aluat se inmoaie untul. Faina se amesteca cu praful de copt si cu sarea. Se adauga restul ingredientelor si se amesteca foarte bine cu lingura de lemn. Se pune aluatul intr-o forma de 22 cm cu podeaua unsa si infainata si se da la cuptor la 180°C cca. 35 minute. Cand e gata se scoate din forma si se pune pe un gratar cu foaie de copt pe el. se ia cu o lingurita din mijlocul blatului dar sa avem grija sa nu facem gauri in el si se lasa marginile mai ridicate. pt umplutura nougatul sau ciocolata se taie bucati, apoi frisca se bate bine cu zaharul si cu intaritorul de frisca si cand e gata se amesteca cu bucatile de nougat. Se pune frisca peste blat, apoi se presara bucatelele ( firimiturile) de blat ce le-am scobit cu lingurita din blat peste frisca. Se face o glazura di ciocolata si se traseaza linii peste tort. Se lasa la frigider cel putin o ora.

tort

Tort Mickey Mouse
                                                                                   



Ingrediente
6 oua, 6 linguri de apa, 550 g zahar, 500 g faina, 1 plic praf de copt, esenta de rom, 400 g ciocolata amaruie, 600 ml frisca naturala, 2 plicuri zahar vanilat, 1 plic intaritor frisca, 2 linguri smantana, 2 cutii compot fructe (1 cocktail, 1 ananas)
Mod de preparare (timp estimat: 3 h, 20 min, complexitate: redusa)
Blat: 6 oua intregi, 6 linguri de apa si 500g zahar se bat bine de tot. Se adauga in ploaie 500g de faina amestecata cu 1 pachetel de praf de copt amestecand cu telul sau o lingura de lemn. Se coace in 2 forme - o oala mai mare pentru cap si una mica pentru urechi (trebuie sa incerci inainte cum se potrivesc). In jumatate de blat eu am pus cu faina si o lingura de cacao - astfel urechile erau din blat de cacao, iar restul normal. Se coace in forme unse si tapetate cu faina cu hartie de copt doar pe fundul formei la foc mic 30-40' si se incearca cu scobitoarea. Se scot formele, iar cand sunt reci se taie fiecare in doua. Se insiropeaza cu un sirop facut din 250ml apa fiarta cu putin zahar la care se adauga 1 esenta de rom. Crema: O ciocolata (200g) se rupe bucati si se topeste pe baie de aburi cu 200ml frisca lichida naturala (La Dorna 32% sau Milli 30%). Cand s-a topit si e omogena se lasa la racit. 200 ml frisca naturala se bate cu 50g zahar. Cand ciocolata e rece se amesteca cu mixerul in frisca. Blaturile se umplu cu crema. Peste/dedesupt se pun fructele dintr-o cutie de compot cocktail de fructe si o cutie de ananas bucati. Se pune si al doilea blat. Se lasa in frigider peste noapte. A doua zi se bat 200 ml frisca cu 2 plicuri de zahar vanilat si 1 plic de intaritor. Torturile (sau doar tortul mare) se imbraca in frisca. O ciocolata (200g) se topeste pe bain-marie cu 1-2 linguri de smantana. Pe frisca se deseneaza cu scobitoarea fata lui Mickey Mouse si cu un posh umplut cu glazura se fac ochii nasul si gura. Urechile se imbraca si ele in glazura. Ca ciocolata eu prefer ciocolata amaruie (cu cacao 70%), dar pentru copii se preteaza mai bine cea de lapte.
Tort Sacher
                                                                                   



Ingrediente
Blat:200g ciocolata amaruie, 250g unt moale, 240g zahar, 1 pachetel zahar vanilat, 1 vf. de sare, 6 oua, 140g faina. Altele: 450g jeleu de afine/gem de caise, 150g marzipan, 2 linguri zahar pudra, 200g ciocolata amaruie, 150g ciocolata alba
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
Ciocolata se rupe bucati si se topeste pe bain-marie. Se lasa sa se raceasca. Untul, 80g zahar, zaharul vanilat si sarea se bat spuma. Ouale se separa. Galbenusurile se adauga unul cate unul in masa de unt. Apoi se adauga ciocolata topita si racita. Albusurile se bat spuma cu restul de zahar – 160g (nu chiar spuma tare). Mai intai se adauga o treime in masa de ciocolata, apoi se cerne faina peste restul de albusuri, se amesteca si se adauga masei de ciocolata. O forma de 26cm se acopera cu hartie de copt. Se pune aluatul si se coace in cuptorul preincalzit circa 50-55’. Mare atentie la blat – este foarte fragil. Se lasa sa se raceasca in forma pe un gratar circa ½ ora. Se dezlipeste blatul de margine cu un cutit ascutit, apoi se scoate din forma si se lasa la racit. Se da jos hartia de copt si se taie in doua. Partea de sus a tortului se pune invers. In mijloc se unge cu jeleu, se pune cealalta foaie si se unge tortul cu jeleu in jur. Marzipanul se framanta cu zaharul pudra si se intinde intre 2 folii (circa 30 cm). Folia de deasupra se ia jos, cu ajutorul celeilalte folii marzipanul se pune pe tort. Se apasa putin marzipanul pe tort si se ia folia jos. Ciocolata se taie grobier si se topeste. Tortul se imbraca in ciocolata. Facultativ: Ciocolata alba se topeste si se intinde foarte subtire pe o suprafata rece si se lasa sa se intareasca. Cand e tare se ia cu un cutit de metal astfel incat sa se formeze rulouri si se pune pe tort. Dupa dorinta se presara cu cacao.



Tort alb de frisca
                                                                                 
                                                                                 
                                                                                   



Ingrediente
1 kg frisca lichida, 3 oua, 3 pliculete gelatina granule, 250 ml apa, 150 gr zahar, nuca de cocos rosie, cacao cat sa-i dea culoare, se pot adauga fructe (banane,kiwi, stafide, caise uscate etc.)
Mod de preparare (timp estimat: 30 min, complexitate: redusa)
Se bate frisca dupa care se da la frigider. Se bat ouale, se adauga 125 ml apa (adica jumatate din cantitatea initiala) si zaharul. Gelatina se lasa sa se umfle in 125 ml apa (cantitatea de apa ramasa). Se pun ouale cu apa si zaharul pe foc mic (chiar foarte mic) se amesteca continuu pana se topeste zaharul. Dupa ce s-a topit zaharul ( se poate incerca cu o lingurita), se adaua gelatina. Se amesteca pana se topeste si aceasta, iar compozitia va deveni fina. Atentie nu trebuie sa fiarba si trebuie amestecat in acelasi sens pe tot timpul preperarii tortului. Dupa ce observati ca s-a incorporat si gelatina se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Se mai amesteca din cand in cand in ea sa nu se intareasa. Dupa ce s-a racit se incorporeaza in frisca batuta (din frigider). Se adauga putina zeama de lamaie (cam 2-3 linguri). Se imparte compozitia in trei; o parte se amesteca cu cacao, o alta parte cu nuca de cocos colorata si ultima se pastreaza asa cum este. O forma de tort se acopera cu folie transparenta sau se poate pune pur si simplu o punga. Se adauga compozitia alba, se uniformizeaza, se adauga apoi stratul cu nuca de cocos si la sfarsit cel cu cacao. Intre cele trei straturi se pot adauga diferite fructe. Se baga la frigider cam 3 ore dupa care se rastoarna pe un platou se desprinde folia sau punga si se orneaza.
Tort de ciocolata The Best
                                                                                   



Ingrediente
4 oua si 2 galbenusuri, 350g zahar, 1 plic zahar vanilat, 75g faina, 75g amidon, 1 lingurita rasa praf de copt, 1 lingura cacao, 1/2 l lapte, 1 1/2 budinca de ciocolata, 1 tabla ciocolata lapte (200g), o tabla ciocolata amaruie (200g), 250g unt; apa, zahar si esenta de rom pentru insiropat
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
Se bat bine albusurile cu 150g zahar, apoi se adauga 2 linguri de apa calduta si cand sunt spuma tare se adauga pe rand 4 galbenusuri (tot cu mixerul) si apoi zaharul vanilat. Faina, amidonul, cacaoa si praful de copt se amesteca si se incorporeaza in oua incetul cu incetul cu telul sau cu lingura. Se coace in forma de tort de 26cm la foc mediu spre mare aproximativ 30 de minute sau pana e copt (se incearca cu scobitoarea). Budinca se dizolva in 8 linguri de lapte rece. Restul de lapte se fierbe cu 200g zahar si cand clocoteste se adauga budinca, se mai fierbe un minut si se ia de pe foc. Imediat se adauga 2 galbenusuri mixandu-le in budinca pe rand, apoi ciocolata bucatele si se mixeaza bine. Apoi se lasa la racit, dar se mai mixeaza din timp in timp pana se raceste (se poate pune intr-un bol de apa rece si lasa acolo cu un cub de unt deasupra sa nu faca pojghita). Cand crema s-a racit (neaparat crema si untul trebuie sa fie de temperaturi similare sa nu se taie crema), se freaca untul spuma cu mixerul si apoi se adauga cate o lingura de budinca pana ajunge la consistenta dorita (s-ar putea sa ramana un pic de budinca). Blatul se taie, se insiropeaza cu un sirop facut din apa fiarta cu putin zahar si apoi amestecata cu o esenta de rom (150-200ml de apa, dupa preferinte, se poate si fara sirop), se umplu blaturile cu crema, se imbraca in crema si se orneaza dupa gust.
Tort diplomat la rece



Ingrediente
5 oua, 5 plicuri de gelatina, 10 linguri de zahar, 0.5 l lapte, 2 compoturi de ananas, 200 gr. stafide aurii, 1 l frisca lichida, un pachet de piscoturi, 2-3 portocale, 3-4 buc. kiwi (sau alte fructe pentru ornat) si 2 coli de celofan.
Mod de preparare (timp estimat: 50 min, complexitate: medie)
Se bate frisca si se pune la frigider, dupa care se pune la fiert laptele in care s-a adaugat zaharul, coaja de la o portocala si cand este fierbinte se adauga ouale batute bine si se ia de pe foc, se mai adauga gelatina inmuiata in prealabil in sucul de la compotul de ananas si se lasa la racit. Intre timp se pun foliile de celofan intr-o cratita de 4 litri si pe fundul ei si pe lateral se aseaza fructele de ornat(portocale, kiwi , e.t.c.). Cand laptele este proape rece , caldut chiar , se amesteca cu frisca , ananasul stors bine , stafidele .Este o compozitie de consistenta unei smantani , se aseaza un rand de compozitie peste fructele asezate , un rand de piscoturi date prin apa cu zahar , un alt rand de compozitie si ultimul un rand de piscoturi, Se aduna celofanul si se lasa la rece pana adoua zi. Se pot face 2 torturi potrivite din aceste ingrediente. A doua zi se scoate intorcandu-l pe o farfurie.

Tort ”Buturuga”

Tort "Buturuga"
                                                                                   



Ingrediente
Piscot: 5 oua, 150g. zahar, 120g.faina, 1 lingura de cacao; Crema:30g. ciocolata de menaj, 100g. zahar, 2 galbenuse, 225g. unt moale Crema de imbracat tortul:250g. ciocolata de menaj, 1,5 dl. frisca, 30g.unt Pentru ornat: masa de martipan, coloranti alimentari
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
1.Se separa ouale. Se bat albusurile spuma si se adauga 1/2 din cantitatea de zahar, se freaca galbenusurile cu restul de zahar si 2 linguri de apa pana devin o crema spumoasa. Faina se amesteca cu cacaoa si se incorporeaza usor in amestecul de galbenusuri, paralel cu albusurile batute spuma. Compozitia rezultata se pune intr-o tava unsa si infainata si se coace timp de 8 minute in cuptorul preincalzit. 2.Se puna un servet curat de bucatarie pe planseta si se pudreaza cu zahar praf. Peste rasturnam blatul din tava si rulam. Acoperim cu un prosop de bucatarie bine umezit si se lasa pana se prepara crema. 3.Ciocolata de menaj se rupe in bucati si se pune sa se topeasca in bain-marie. Din zahar facem un sirop cu atata apa cat sa treaca peste zahar. Galbenusurile se amesteca cu mixerul, apoi, putin cate putin se adauga siropul peste galbenusuri. Se amesteca pana compozitia s-a racit. Se incorporeaza untul si ciocolata topita. Crema obtinuta se pune intr-un bol curat si se acopera cu un servet. 4.Blatul se desface usor din prosopul de bucatarie si se unge cu crema de unt si din nou se ruleaza. Se taie frumos marginile tortului. 5 .Se prepara crema cu care se acopera tortul: ciocolata de menaj se pune intr-un bol si se topeste in bain-marie. Separat se pune frisca la fiert pana da un clocot, apoi se varsa peste ciocolata topita si se bate cu telul sau cu mixerul pana se ingroasa. Se adauga untul si se amesteca bine pana avem o compozitie fina. Se lasa sa se raceasca si apoi se orneaza tortul in asa fel incat sa imite trunchiul unui copac. 6 Din masa de martipan se executa frunze, folosind colorant alimentar de culoare verde, fructe de padure, folosind colorant rosu sau cum ne indeamna fantezia pe fiecare gospodina. Se tine la rece cca.3 ore.

tort

Tort delicios



Ingrediente
BLATUL: 10 oua, 10 linguri faina, 10 linguri zahar,1 praf de copt, vanilie CREMA: 5 oua, 5 linguri faina, 5 linguri zahar, o bucata unt, o coaja de lamaie,1 l lapte, compot pt insiropat
Mod de preparare (timp estimat: 2 h, complexitate: medie)
Blat: albusurile se bat spuma, iar galbenusurile se freaca cu zaharul, apoi se adauga peste albusuri si se pune faina cu praful de copt si vanilia. Se unge tava cu unt si faina si se baga la cuptor compozitia. Crema: se freaca ouale intregi cu zaharul apoi se pune faina. Laptele se fierbe, se raceste, se pun ouale peste lapte la foc mic, se amesteca continuu, cand e aproape gata se pune coaja de la lamaie intreaga si untul. Blatul se scoate si se lasa la racit, se taie in 3 parti egale, se insiropeaza si se umplu cu crema. Se orneaza cu fructe sau frisca.

Tort cu caise si budinca

Tort cu caise si budinca



Ingrediente
BLAT: 2 oua, 100 gr. zahar, 100 gr. faina + jumatate de plic praf de copt;
Crema: 750 ml lapte, 2 pachete budinca de vanilie, 100 gr. zahar, 2 oua, un compot caise frisca pentru decor
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
Pentru blat: se amesteca toate cu ajutorul robotului de bucatarie si compozitia rezultata se pune in forma de tort pregatita cu hartie de copt. Se coace 20-25 min la 180 grade. Se lasa sa se raceasca.
Pentru crema: 650 ml lapte se pune la fiert, 2 pachete budinca de vanilie, 100 gr. zahar, 2 galbenuse, 100 gr. lapte se amesteca si se toarna peste lapte. Se fierbe crema pina se ingroasa. Se ia de pe foc si se amesteca imediat cu cele 2 albuse ramase batute spuma tare. Blatul de tort se insiropeaza putin din sucul unui compot de caise. In jurul lui se pune inelul de la forma de tort. Pe blat se pun felii de caise una langa alta, apoi se toarna crema fierbinte. Se lasa sa se raceasca in forma apoi se scoate inelul si se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.
Tort cu fructe rosii si firimituri



Ingrediente
Blat:
3oua, 2linguri apa rece, 75g zahar, 60g faina, 2linguri amidon, 2linguri cacao, 1 plic praf de copt.
Pentru stratul de fructe: 500 gr. fructe rosii(un amestec de zmeura,cirese,capsuni)din compot sau congelate, 1 plic glazura de tort rosie. pentru crema: 400ml lapte,125g zahar,1plic budinca vanilie,50g nuci tocate,200g smantana dulce(pentru frisca),1plic gelatina
Mod de preparare (timp estimat: 55 min, complexitate: redusa)
Pentru blat se bat albusele spuma tare, se adauga apa si se continua sa se bata. Dupa aceea se adauga zaharul si dupa ce avem o spuma tare punem galbenusurile si la final faina amestecata cu amidonul, praful de copt si cacao. Se coace in forma de tort de 26 cm tapetata cu hartie de copt 20-25min, pina cand scobitoarea este curata. Se lasa sa se raceasca si se taie o felie din blat de grosimea unui deget care se sfarama.
Pentru crema se fierbe budinca cu zaharul si laptele. La final, inainte de a fi luata de pe foc se adauga nuca macinata sau alunele. Se lasa sa se raceasca foarte bine.
Se pun fructele rosii cu 2 linguri zahar se lasa 20 min pentru a lasa suc (daca sunt proaspete sau congelate), iar daca sunt din compot se storc bine de suc, se amesteca cu zaharul si se fierb impreuna cu plicul de glazura rosie. Se toarna amestecul peste blatul in jurul caruia s-a pus inelul de tort si se lasa sa se raceasca.
Smantana se bate si se amesteca usor cu budinca si un plic gelatina dizolvata conform instructiunilor de pe plic. Crema se aseaza peste fructe. Deasupra se presara aluatul faramitat. Se lasa tortul la rece pentru cateva ore bune, chiar si de seara pina dimineata.
Tort de lamaie si bezele



Ingrediente
10 oua, 3 plicuri de zahar vanilat, sare, 250 gr. zahar, 75 gr. faina, 50 gr. amidon alimentar, 2 lingurite praf de copt, 6 foi de gelatina, sucul si coaja rasa de la o lamaie, 800 ml frisca, 3 linguri fulgi de ciocolata,
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: mare)
Incingeti cuptorul la 180 grade C. Se separa albusurile de galbenusuri de la 4 oua. Se bate spuma albusurile, se pune apoi 2 plicuri de zahar vanilat, sare si 100 g zahar tos. Se amesteca si galbenusurile. Se presara faina, praful de copt si amidonul alimentar. Omogenizati. Se intinde aluatul si se aseaza intr-o forma de tort pe care o introduceti pt 30 min la cuptor. Se scoate blatul, se rastorna pe un gratar, apoi se taie in 3 pe orizontala. Se inmoaie in gelatina. Se separa restul oualelor si se bate galbenusurile cu 6 linguri de apa fierbinte si restul de zahar. Se adauga sucul si coaja rasa de lamaie. Se presara gelatina, apoi se dizolva si se amesteca cu crema. Se pune totul la rece. Se fixeaza un inel de tort in jurul blatului de la baza, se unge cu crema de lamaie, se pune al doilea blat si se unge. Se acopera, apoi se bate spuma 400 ml frisca cu albusurile si 1 plic de zahar vanilat. Se unge ultima felie de tort cu frisca. Se presara fulgi de ciocolata si migdale, apoi ornati cu felii de lamaie si bezele.

Tort cu kiwi

Tort cu kiwi



Ingrediente
300 gr. piscoturi(savoiardi), 3 linguri gem de caise, 250 gr. branza de vaci, 2 oua, 2 linguri zahar pudra, coaja de la o lamaie, 3 kiwi
Mod de preparare (timp estimat: 30 min, complexitate: redusa)
Pe un platou se aseaza un strat de piscoturi care se ung cu gem. Branza se lasa sa se scurga, apoi se amesteca cu galbenusurile, zaharul pudra si coaja de lamaie rasa. Albusurile se bat spuma, se adauga branza si se amesteca. Se curata de coaja fructele de kiwi, se taie cubulete si se amesteca cu branza. Cu crema obtinuta se unge uniform tortul.
Orlov



Ingrediente
8 oua, 8 linguri de zahar, 50gr. faina, 50gr. cacao (pt blat), 3 pachete de unt, 300gr. zahar, 500 ml lapte, 4-5 linguri faina, 150gr. nuca pisata, cca 200gr. visine din visinata curatate de samburi, vanilie (pt crema), 15 linguri de zahar, 300gr. nuca(crantz)
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, 30 min, complexitate: mare)
Blatul
Se bat 8 oua cu 8 linguri de zahar cca 15-20 min, apoi se adauga faina si cacao amestecandu-se incet cu o lingura de lemn pentru a nu se lasa amestecul. Se pune la copt in cea mai mare tava a cuptorului, unsa cu ulei si tapetata cu faina. Este gata cand marginile blatului incep sa se desprinda de tava. Crema
Se face o ciulama din 500 ml lapte si 4-5 linguri de faina si se lasa la rece. Untul se freaca spuma cu zaharul, apoi se adauga treptat ciulamaua racita, 150 gr nuca pisata si 3 prafuri de vanilie.
Pentru insiroparea blatului se face un ibric de cafea slaba care se lasa la rece.
Pentru crantz se ard 15 linguri de zahar in care se adauga 300 gr. nuci si se amesteca pana cand nucile se imbraca in zaharul ars. Se rastoarna pe un blat de lemn foarte bine udat, iar dupa ce s-a racit se sfarama cu sucitorul sau cu robotul.
Blatul racit se taie in 4 fasii lungi, se scoate cu grija fiecare fasie (este f fragil), se pune un strat de crema (1.5cm), peste crema se pun visinile curatate, pe toata fasia, apoi aceasta se ruleaza cu grija si se pune pe mijlocul unui platou foarte mare. Se continua cu celelalte fasii care se vor adauga pe rand imprejurul primei. La final pe platou trebuie sa fie o rulada mare si se va insiropa cu ceaiul de cafea racit. Se va turna circular cu grija, doar pe blat. Se va adauga restul de crema de jur imprejurul tortului si se va presara crantzul de zahar ars.

Tort de alune

Tort de alune



Ingrediente
300 gr. alune, 14 oua, 300 gr. zahar vanilat, 2 linguri pesmet, 1/2 lamaie, liqueur, 250 gr. de frisca, 150 gr. de zahar pisat, 150 gr. de alune
Mod de preparare (timp estimat: 2 h, complexitate: medie)
Se prajesc 300 gr. de alune intr-o tigaie, fara sa se inneagreasca, si se curata de coaja, frecandu-le in mana cat sunt calde. Se trec prin masina de macinat nuci. Se freaca intr-un castron 10 galbenusuri de ou cu 2 oua intregi si 300 de gr. zahar vanilat bine pana se face ca o crema. Se adauga alunele, 2 linguri de pesmet fin, zeama de la o jumatate de lamaie si la urma 8 albusuri facute spuma. Se unge o forma de tort cu unt, se toarna compozitia si se coace cam o ora in cuptor la foc potrivit. Dupa ce s-a racit, se taie in doua, se stropesc jumatatile cu sirop amestecat cu rom, sau cu un liqueur, se umple crema de alune.
Crema de alune
Se bate 250 gr. de frisca. Se amesteca usor cu 2 galbenusuri frecate cu 150 gr. de zahar pisat. Se adauga 150 gr. de alune prajite si pisate marunt.

Tort Milka

Tort Milka



Ingrediente
3 oua, 125g zahar, 125g faina, 1 lingurita praf de copt, crema si umplutura, 5 banane mijlocii, 1-2 linguri zeama de lamiie, 1 (100g) tabla de ciocolata de lapte si 1 tabla de cicolata amaruie (100g), 500 g frisca, 3 oua, 150g unt, 1 pachet de zahar vanilat, 2 pachete de praf care se bate impreuna cu frisca ca aceasta sa ramina tare
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
Blatul
Se bat ouale cu 3 linguri de apa rece cca. 5 min. si apoi se adauga intr-o continua mestecare zaharul. Se amesteca faina cu praful de copt si se cern. Se omogenizeaza cu oale in cuptorul incalzit la 200 garde se coace 15-20 min.

Jumatate din banane se taie felii iar restul se taie pe lungime, se stropesc toate cu zeama de lamiie sa nu se faca negre (oxideze), ciocolatele se taie bucatele si se topesc (mai bine pe baie de apa), frisca se bate cu praful care nu o lasa sa se faca moale, ouale se separa. Galbenusul se freca spuma cu untul si zaharul vanilat si apoi se adauga ciocolata topita. Albusul se bate spuma si se inglobeaza peste crema de ciocolata. Peste blat se pun feliile rotunde de banane, apoi se toarna frisca si la urma crema de ciocolata, se da la rece cel putin 2 ore. Se orneaza cu feliile lunguiete de banane si ciocolata rasa.

Tort cu visine

Tort cu visine



Ingrediente
8 oua, 200g unt, 200g zahar pudra, 4 oua, ciocolata sau 2-3 linguri cacao, visine din compot sau proaspete
Mod de preparare (timp estimat: 50 min, complexitate: medie)
Se face un blat obisnuit din 8 oua. Cand este rece se taie capacul , se scobeste blatul si se faramiteaza. Crema: 200 g unt se freaca cu 200 g zahar pudra se adauga 4 galbenuse, ciocolata topita, visine (cate vrei). Se bat albusele, se amesteca cu blatul faramitat si cu restul cremei. Crema se pune in scobitura din blat, se acopera cu capacul si se tine pana a doua zi in frigider. Deasupra se poate pune gazura de ciocolata sau frisca .

tort de ananas cu iaurt

Tort de ananas cu iaurt



Ingrediente
pentru blat: 40 g fulgi de cocos, 4 oua , 120 g zahar,60 g faina , 60 g amidon alimentar , 1 lingurita praf de copt. Pentru crema : 4 foi gelatina alba , 8 rondele ananas(conserva) 400 g iaurt dietetic , 50g zahar , 200ml frisca ,1 plic zahar vanilat . In plus 200g frisca.
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, 10 min, complexitate: medie)
Ungeti o forma cu margarina. Caliti putin fulgii de cocos si presarati-i in tava. Cuptorul incalzit la 175grade. Bateti spuma albusurile,adaugand putin cate putin zaharul. Adaugati si galbenusurile , amestecand continuu, apoi faina, amidonul si praful de copt. Turnati coca in tava si coaceti 15-20 minute. Dupa coacere scoateti blatul din tava si lasati-l sa se raceasca. Pentru crema:Inmuiati gelatina,taiati cubulete 4 rondele de ananas,iar pe celelalte puneti-le deoparte. Amestecati iaurtul cu zaharul. Incorporati gelatina in masa de iaurt. Puneti crema la frigider cca. 20 de min. Bateti spuma frisca cu zaharul vanilat si amestecati-o cu crema impreuna cu bucatelele de ananas. Taiati blatul astfel incat sa obtineti 3 discuri. Puneti in jurul unuia un inel special si adaugati jumatate din crema cu ananas,asezati deasupra al doilea blat si puneti restul de crema. Acoperiti blatul cu fulgi de cocos. Puneti tortul cca 3 ore la rece. Bateti frisca spuma si ungeti cu ea marginile tortului iar cu restul spritati floricele. Taiati rozetele de ananas in doua jumatati si ornati marginile. Opriti o jumatate de rozeta de ananas pe care o taiati bucatele si ornati tortul.

Tort de bezea cu banane

Tort de bezea cu banane



Ingrediente
4 oua, o cutie Finetti medie, 3 banane, frisca, zahar
Mod de preparare (timp estimat: 45 min, complexitate: redusa)
Se bat ouale cu zahar dupa gust, pana ce spuma se intareste astfel incat daca intoarceti castronul aceasta nu cade. In tava se pune hartie si peste ea se intinde uniform spuma. Se baga la cuptor la foc foarte mic si cu usa cuptorului crapata. Blatul de bezea va fi gata in 3 ore. Intoarceti bezeaua si dezlipiti hartia. Ungeti blatul cu finetti sau alta crema de ciocolata in strat subtire si apoi asezati feliile de banana lipite. Peste banane se pune frisca si se orneaza dupa preferinte. Puteti rade ciocolata si scortisoara deasupra pentru un aspect mai placut.

Tort de branza si grapefruit

Tort de branza si grapefruit



Ingrediente
250 gr branza de vaci, 250 gr zahar, 250 gr faina, 150 gr unt, 4 oua, 1 plic praf de copt, 1 grapefruit mare, 1 lamaie
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: redusa)
Se amesteca untul cu zaharul si cu ouale, iar in final se adauga branza si faina amestecata cu praful de copt. Se razuieste coaja de la grapefruit si lamaie in aluatul astfel obtinut. 3/4 din pulpa de grapefruit se curata bine de coaja si se adauga in cuburi in aluat. Aluatul se pune intr-o forma de torta cu diamentrul de circa 25 de cm si se coace la foc potrivit pt circa 35-40 de min sau pana e copt. 1/4 din pulpa de grapefruit ramasa se stoarce de zeama si se amesteca (zeama) cu zeama de la lamaie. Acestea se amesteca bine cu 2-3 linguri de zahar si se face un sirop care se da in clocot pe foc. Cand tortul e gata, se scoate din forma si se insiropeaza, dar cu atentie pentru a nu il inmuia prea tare.

tort englez de ciocolata

Tort englez de ciocolata



Ingrediente
300 g faina, 150 g unt, 150 g ciocolata fulgi, 80 g alune tocate, 80 g zahar, 2 oua, un galbenus, un zahar vanilat. Crema: 2 foi gelatina, 125 ml lapte, un galbenus, o lingura rom, un praf de budinca, 100 g ciocolata, 250 g smintina, 80 g zahar. Umplutura: 300 g cirese din compot, 3 linguri amidon, 5 linguri gem zmeura. Sirop: 3 linguri apa, 2 linguri rom, o lingura zahar pudra.
Mod de preparare (timp estimat: 2 h, 30 min, complexitate: mare)
Pentru aluat se amesteca foarte bine ingredientele si se imparte coca in 3 parti. Se coc 3 foi. Se amesteca ingredientele pentru sirop si se insiropeaza cele 3 foi reci. Pentru crema se amesteca laptele,budinca praf, galbenusele si zaharul pe aburi. Se pune gelatina la muiat si se incorporeaza in crema. Cind s-a racit se amesteca cu ciocolata si romul. Frisca se bate si se amesteca si ea in crema. 120 ml suc din compot se amesteca cu amidonul si se da in fiert. Se pun ciresele si se lasa sa se ingroase. Doua dintre cele 3 foi se ung cu gem de zmeura. Pe prima foaie se pune jumatate din cantitatea de cirese, 1/2 din crema. Se pune foaia 2 si se repeta. Tortul se imbraca cu glazura de ciocolata si se da 3 ore la rece.

tortulete cu afine

Tortulete cu afine



Ingrediente
120g faina, 40g malai, 1 lingura zahar, 1 lingura bicarbonat, 1/2 lingurita praf de copt, 1 varf de cutit sare, 3 linguri unt sau margarina, 125g iaurt, faina pentru suprafata de lucru, 500g afine proaspete, 2 linguri miere, 120 ml frisca, 1 lingura zahar;
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, complexitate: mare)
Etapa I: Se incinge cuptorul la 220º C. Se amesteca intr-un castron faina cu malaiul, zaharul, bicarbonatul, praful de copt si sarea. Se taie untul fulgi si se adauga. Se framanta aluatul cu mainile reci, pana se obtine o compozitie faramicioasa. Se adauga iaurtul si se amesteca cu o furculita pentru se leaga un aluat moale. Se framanta cateva secunde. Etapa II: Se presara suprafata de lucru cu faina si se intinde aluatul la o grosime de circa 1,5 cm. Se stanteaza 4 cercuri cu diametrul de 8 cm fiecare. Se asaza cercurile intr-o tava neunsa si se coc 18-20 de minute pana s-au rumenit. Etapa III: Se spala afinele sub jetul de apa, se aleg si se scurg. Se amesteca cu miere intr-un castron mediu, zdrobind cam un sfert din afine si se pun la rece pana la folosire. Etapa IV: Se bate frisca si se adauga zaharul. Se taie blaturile de prajiturele pe orizontala. Jumatatile de jos se asaza pe farfurii, se acopera cu jumatate de afine, apoi se asaza jumatatile superioare. Se acopera cu frisca si cu restul de afine si se servesc imediat.

Tort cu zmeura

Tort de zmeura



Ingrediente
100 g unt topit, 150 g piscoturi. Crema: 500 g mascarpone, 250 g brinza de vaci, 100 g zahar, coaja si sucul de la o lamiie, 4 foi gelatina incolora, 200 ml frisca batuta, 300 g zmeura
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, 30 min, complexitate: medie)
Se topeste untul si se lasa sa se rcoreasca. Se amesteca cu piscoturile zdrobite si se pune in tava de chec tapetata cu folie. Se da la frigider 2 ore.
Pentru crema se amesteca brinza de vaci cu crema mascarpone, zaharul. Gelatina se pune la muiat si se prepara conform instructiunilor de pe plic. Se incorporeaza in crema de mascarpone. Se bate frisca si se amesteca cu crema si cu fructele. Se amesteca usor pentru a nu le zdrobi. Peste blat se pune crema si se da 7 ore la frigider inainte de a fi servit.

tort fraged

Tort fraged



Ingrediente
600 g faina, 400 g unt, 2 galbenusuri, 1 ou intreg, 3 linguri smintina, vanilie, fructe din dulceata
Mod de preparare (timp estimat: 2 h, complexitate: redusa)
Se freaca untul cu doua galbenusuri, se adauga un ou intreg, smintina, vanilie si faina. Se framinta bine si se imparte aluatul obtinut in trei parti egale. Se intind trei blaturi si se coc. Dupa ce se racesc se umplu cu fructe din dulceata taiate foarte marunt.

Reteta- vin de lamaie


                               Turnaţi intr-un litru de vin roşu bun o lingura de zahar tos, apoi o lămâie fără coajă, tăiata in felii subţiri. Adăugaţi o para tăiata bucatele si putina scorţişoara. Lăsaţi să stea câteva ore, apoi adăugaţi o linguriţa de coniac. Se serveşte cu cuburi de gheata si sifon.

Vin de aloe - RETETA

                   Un kg şi jumătate de frunze mari de aloe, in vârstă de 3-5 ani, se trece de maşina de tocat carne (înainte de a se folosi, planta nu se udă vreme de 5 zile). Se adaugă 2,5kg miere de albine, 3,5 l vin roşu de 14-18 grade. Se amestecă toate ingredientele, se bagă intr-un borcan de sticlă şi de pune in cămară la loc întunecos şi răcoros vreme de 5 zile.

                   Mod de administrare: in primele 7 zile se ia câte o linguriţă de amestec, de 3 ori pe zi, cu 2 ore înainte de masă. In următoarele săptămâni, se ia câte o lingură de 3 ori pe zi cu o oră înainte de masă. Durata minimă a unei cure este de 2-3 săptămâni sau o lună.

                   Afecţiunile pentru care poate fi utilizată: ulcere, gripă, angină, dureri de cap, boli de dinţi, mastoidită, astenie nervoasă, alcoolism, trombanegite, eczeme, astmă, scleroză, reumatism. In primele de zile de tratament, bolnavul capătă o poftă de mâncare accentuată. Pe durata curei se exclud din alimentaţie laptele şi ouăle. Se consumă cât mai multe fructe şi supe de legume.

Reteta sirop de brad

Sirop de brad
           Se culeg mugurii de brad [vârfurile tinere care în fiecare primăvară] nu se spală. Se culeg atâţi cât să umple un borcan de 5kg. Pe fundul borcanului se pune zahăr cam de două degete peste care se pun muguri de brad cam de trei degete, se apasă bine după care se pune iar zahăr şi se continuă până se umple borcanul. Ultimul strat trebuie să fie de zahăr. Se leagă bine borcanul cu celofan şi capac după care se va îngropa în pământ la 30-40cm şi se va scoate atunci când se apropie îngheţul, aproape de iarnă. Cine nu are posibilitatea să-l îngroape trebuie să ţină borcanul într-o cămară răcoroasă şi întunecoasă. După ce se dezgroapă, dacă a mai rămas zahăr se amestecă cu o lingură de lemn, se acoperă bine şi se lasă la loc întunecos încă 2 săptămâni. Siropul obţinut se va pune în sticle cu dop de plută. Acest sirop combate durerile de gât şi previne gripa, fiind bun şi pentru asm.

Lichior de gutui

Amestecaţi 1/2 litri ţuică bună [de prună] sau alcool de cereale cu 1şi 1/2 zeamă de gutui pe care o obţineţi cu ajutorul mixerului. Adăugaţi 2gr scorţişoară, 80gr cuişoare, 50gr migdale amare şi puţină nucuşoară [pudră]. Lăsaţi-o să se macereze 2 luni. Preparaţi un sirop de zahar şi turnaţi-l peste lichior. Filtraţi si puneţi-l la sticle. Acest lichior este recomandat in caz de: indigestie, arsuri, balonări. Beţi un păhărel după mese.     

miercuri, 13 aprilie 2011

cupola cu capsuni

Cupola cu capsuni



Ingrediente
Blat: 90 g unt, 6 oua, 175 g zahar,150 g faina.
Crema: 3 linguri gem capsuni,750 g capsuni,750 g frisca, 2 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, 40 min, complexitate: medie)
Se separa ouale. Galbenusurile se bat cu zaharul pe aburi. Se amesteca apoi cu faina, untul topit si racit, albusele batute spuma tare,praful de copt. Se pun intr-o forma de tort unsa si tapetata cu hartie. Se coace 35-40 min la 180 grade. Se rastoarna si se lasa sa se raceasca. Capsunile se spala si se lasa la scurs. Se bate frisca cu un pachet intaritor. Blatul de tort se taie pe 3 nivele. Blatul de jos se unge cu gem si se pune deasupra al doilea blat. Se asaza capsunile si se repartizeaza pe ele 1/3 din frisca. Stratul de sus se taie raze, dinspre margini spre centru si se asaza peste fructe, formind astfel o cupola. Totul se acopera cu frisca.

Tort mignon

Tort mignon



Ingrediente
Blat: 500 g faina, 150 g zahar pudra, 3 galbenusuri, un praf de sare, 300 g unt
Crema: 750 ml lapte, 2 plicuri budinca de vanilie,75 g zahar, 250 g unt, 80 g fistic tocat
Glazura pentru fluturasi: 75 g zahar pudra si 3 linguri suc de lamaie
Mod de preparare (timp estimat: 1 h, 15 min, complexitate: mare)
Din faina, zahar, galbenusuri si unt se face un aluat care se da la rece 40 min., se imparte in 4 parti; din 3 se intid foi care se coc pe rind cite 15 min pe forma de tort tapetata cu hartie. Restul de aluat se intide si se decupeaza cu o forma metalica fluturi. Se coc intr-o tava 12 minute, se prepara o budinca din lapte, zahar si cele 2 plicuri de praf de budinca. Se raceste in baie de apa rece amestecind incontinuu. Se bate untul si se inglobeaza treptat in budinca impreuna cu fisticul. Blaturile se ung cu gem de portocale si apoi cu crema. Se suprapun.
Tortul se da 3 ore la rece. Fluturasii se fac din glazura din zahar pudra si lamiie. Se pun deasupra.

tort de banane

Tort de banane

Ingrediente:
Tort:
1/2 cana unt, moale si inca un pic pentru ungerea tavii
1 1/2 cana faina si inca un pic pentru pudrarea tavii
1 1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita sare
3/4 cana zahar
1 ou mare
1/4 cana banane zdrobite (sa fie bine coapte)
1/4 cana frisca
1/2 lingurita vanilie

Glazura:
8,5 g frisca
3 linguri unt, moale
1/3 cana zahar
3 linguri crema de nuca de cocos
1 lingurita rom (optional)
1/3 cana nuca de cocos rasa

Preparare:
Tort:
1. Puneti gratarul la mijlocul cuptorului si porniti focul. Ungeti usor cu unt si apoi pudrati cu faina o tava rotunda cu diametrul de 23 cm.
2. Amestecati faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea intr-un castron mic.
3. Se freaca untul cu zaharul intr-un castron, cu mixerul la viteza mare pana devin o crema pufoasa. Se bate si oul pana se amesteca cu crema de unt si zahar, apoi se adauga bananele, frisca, vanilia si se bate bine pana se amesteca. Se reduce viteza la mixer si se incorporeaza si faina.
4. Aluatul se toarna in tava pregatita dinainte si se lasa la cuptor pana capata o culoare aurie sau pana cand iese bine testul cu scobitoarea, cam 20-25 de minute.
5. Dupa ce se scoate de la cuptor se lasa sa se raceasca 10 minute in forma, dupa care se scoate si se rastoarna pe tava de tort pentru a se raci complet.

Glazura de nuca de cocos se face in timp ce blatul este la racit, astfel: se bat frisca si untul intr-un vas la viteza medie pana cand devin o crema fina. Se reduce viteza la minim si se incorporeaza zaharul, crema de nuca de cocos si romul, dupa care se mixeaza la viteza mare cam 2 minute, pana devin o crema fina si pufoasa.

Glazura se aseaza pe blat dupa ce acesta s-a racit complet, dupa care se presara nuca de cocos rasa.

Portii: 8-10.

zacusca de cod

ZACUSCA DE COD


     Cantitati
     1 kg cod
     3 morcovi, 1 telina, 1 albitura toate taiate bare potrivite
     1 legatura usturoi verde si 1 fir de praz taiate marunt
     100 gr masline
     250 gr rosii in bulion
     2-3 linguri ulei
     sare, piper
     100 ml vin alb
     1 legatura patrunjel taiat fin

Legumele se inabusa 5-10 minute in putina apa cu ulei si se adauga peste pestele taiat bucati. Apoi se pun rosiile in bulion, maslinele, usturoiul, vinul, sarea, piperul si se introduce preparatul la cuptor inca 10 minute. Se decoreaza cu patrunjel taiat fin.

zacusca de cod

ZACUSCA DE COD


     Cantitati
     1 kg cod
     3 morcovi, 1 telina, 1 albitura toate taiate bare potrivite
     1 legatura usturoi verde si 1 fir de praz taiate marunt
     100 gr masline
     250 gr rosii in bulion
     2-3 linguri ulei
     sare, piper
     100 ml vin alb
     1 legatura patrunjel taiat fin

Legumele se inabusa 5-10 minute in putina apa cu ulei si se adauga peste pestele taiat bucati. Apoi se pun rosiile in bulion, maslinele, usturoiul, vinul, sarea, piperul si se introduce preparatul la cuptor inca 10 minute. Se decoreaza cu patrunjel taiat fin.

zacusca

ZACUSCA DE CRAP CU LEGUME SI CIUPERCI


     Cantitati (pentru 4-5 persoane)
     1 crap file
     1 lingura margarina
     50 gr pasta de tomate
     200 gr morcovi
     1 ceapa mare
     3-4 rosii
     3 ardei grasi
     20 masline
     5 catei usturoi
     100 gr ciuperci din conserva ( 200 gr. ciuperci proaspete)
     sare, piper
     foi dafin, cimbru, frunze telina taiate fin
     1 legatura patrunjel taiat fin
     100 ml vin alb.

Fileul de crap se va taia bare potrivite, se adauga condimente, si jumatate din margarina si se introduce la cuptor timp de 5 minute. Morcovul, ardeiul se va taia bare mici, ceapa felii subtiri, rosiile cuburi. Intr-o cratita se topeste margarina, se adauga morcovul, se caleste, apoi ardeiul, ceapa taiata, usturoiul, ciupercile si se mai calesc inca 5-6 minute. Se adauga vinul, apoi se toarna peste bucatile de peste, se adauga maslinele, restul de condimente si se introduce la cuptor.

zacusca

Zacusca de vinete
Ingrediente:

15 vinete mari, 30 de gogosari, 1 kg de ceapa, 1 litru de ulei, 3 kg de rosii, piper, usturoi si sare dupa gust

Mod de preparare:

Coaceti vinetele si curatati-le ca pentru salata. La fel procedati cu gogosarii. Elimati semintele din rosii cu aparatul de stors si sucul obtinut puneti-l la fiert pina se ingroasa ca o smintina. Intr-un vas mare, caliti in tot uleiul ceapa, si cind aceasta a devenit aurie, puneti vinetele si gogosarii, apoi adaugati sucul de rosii legat. Asezati vasul sa fiarba incet, peste o placa metalica, si cind uleiul se ridica deasupra, dati-l la cuptorul incalzit in prealabil. Lasati zacusca la foc mic, amestecati des sa nu se prinda de vas, si cind compozitia este bine legata, puneti dupa gust mujdei, sare si piper. Puneti conserva in borcane fierbinti, legati-le cu celofan si lasati-le in tava cuptorului fierbinte (dar fara foc) pina a doua zi.


zacusca de vinete

      Zacusca de vinete
      Ingrediente:

      15 vinete mari, 30 de gogosari, 1 kg de ceapa, 1 litru de ulei, 3 kg de
      rosii, piper, usturoi si sare dupa gust

      Mod de preparare:

      Coaceti vinetele si curatati-le ca pentru salata. La fel procedati cu
      gogosarii. Elimati semintele din rosii cu aparatul de stors si sucul
      obtinut puneti-l la fiert pina se ingroasa ca o smintina. Intr-un vas
      mare, caliti in tot uleiul ceapa, si cind aceasta a devenit aurie, puneti
      vinetele si gogosarii, apoi adaugati sucul de rosii legat. Asezati vasul
      sa fiarba incet, peste o placa metalica, si cind uleiul se ridica
      deasupra, dati-l la cuptorul incalzit in prealabil. Lasati zacusca la foc
      mic, amestecati des sa nu se prinda de vas, si cind compozitia este bine
      legata, puneti dupa gust mujdei, sare si piper. Puneti conserva in borcane
      fierbinti, legati-le cu celofan si lasati-le in tava cuptorului fierbinte
      (dar fara foc) pina a doua zi.